Följ med oss på våra reportage och se hur det går till att göra tidning. Ställ gärna frågor, tipsa oss om vad du vill läsa om, vad som händer på ditt jobb eller skicka in en bild!

Publicerad 5 februari 2007 Uppdaterad 6 februari 2007

Ny tandsköterskeutbildning i Göteborg

I höst startar folktandvården i Göteborg en ny tvåårig tandsköterskeutbildning med 30 utbildningsplatser. Delar av utbildning kommer att ligga på odontologiska institutionen på Sahlgrenska akademin.

–Vi har ett stort behov av tandsköterskor. Vi har väldigt många pensionsavgångar framöver och det kommer att vara så under flera år, säger Charlotta Moberger, enhetschef på personalenheten vid folktandvården i Göteborg.


 


Utbildningen är ett samarbete med Odontologiska institutionen på Sahlgrenska akademin.


 


–Vi kommer att bedriva utbildningen där. De utbildar tandläkare och tandhygienister så vi ska försöka nyttja deras lärarresurser. Där finns en enorm erfarenhet och kompetens som vi ska försöka ta till vara, säger Charlotta Moberger.


 


Andra platser som också planerar KY-utbildningar till tandsköterska i höst är Tranås, Helsingborg, Mariestad, Eskilstuna, Järfälla och Östersund.


 


KY-myndigheten får statsbidrag för att anordna yrkesutbildningar som bäst tillgodoser arbetsmarknadens behov av kompetens. Utbildningarna skräddarsys ofta i samarbete med lokala arbetsgivare.


 


Elever på KY-utbildningar är berättigade till studiemedel. Behörighetskraven är desamma som till högskolan, vilket innebär avslutad gymnasieutbildning. Men man kan också komma in med stöd av erfarenheter från arbetslivet. En tredjedel av utbildningen är praktik, så kallad LIA, lärande i arbetslivet.


 


Utbildningsanordnarna måste söka pengar hos KY-myndigheten inför varje ny utbildning. Men Charlotta Moberger hoppas att folktandvården i Göteborg ska kunna driva utbildningen under flera år.


 


–Vi hoppas ju på det, vi har inte haft någon tandsköterskeutbildning på många år.

Sverige varnas åter av EU för ofasta jobb

EU-kommissionen sätter åter press på Sverige och kräver lagändringar för att förbättra villkoren för visstidsanställda. EU anser att det är för lätt att missbruka dagens lagstiftning. 17 april

Hon har en fyrbent följeslagare

Gunilla Kåhlman älskar färg och form och att fotografera. Att hon är gravt synskadad stoppar henne inte. Möt informationsassistenten som gillar utmaningar. 8 april

Uppsala flyttar tjänstemän till ny stab

Ekonomer, personalvetare, administratörer och IT-personal i Uppsala kommun ska flyttas från förvaltningarna till en ny stabsorganisation. ”Nödvändigt med tydligare styrning”, säger Michael Walldén, huvudskyddsombud för Vision i Uppsala. 16 april

MITT YRKE

Annonser