Publicerad 5 februari 2007 Uppdaterad 6 februari 2007

Ny tandsköterskeutbildning i Göteborg

I höst startar folktandvården i Göteborg en ny tvåårig tandsköterskeutbildning med 30 utbildningsplatser. Delar av utbildning kommer att ligga på odontologiska institutionen på Sahlgrenska akademin.

–Vi har ett stort behov av tandsköterskor. Vi har väldigt många pensionsavgångar framöver och det kommer att vara så under flera år, säger Charlotta Moberger, enhetschef på personalenheten vid folktandvården i Göteborg.


 


Utbildningen är ett samarbete med Odontologiska institutionen på Sahlgrenska akademin.


 


–Vi kommer att bedriva utbildningen där. De utbildar tandläkare och tandhygienister så vi ska försöka nyttja deras lärarresurser. Där finns en enorm erfarenhet och kompetens som vi ska försöka ta till vara, säger Charlotta Moberger.


 


Andra platser som också planerar KY-utbildningar till tandsköterska i höst är Tranås, Helsingborg, Mariestad, Eskilstuna, Järfälla och Östersund.


 


KY-myndigheten får statsbidrag för att anordna yrkesutbildningar som bäst tillgodoser arbetsmarknadens behov av kompetens. Utbildningarna skräddarsys ofta i samarbete med lokala arbetsgivare.


 


Elever på KY-utbildningar är berättigade till studiemedel. Behörighetskraven är desamma som till högskolan, vilket innebär avslutad gymnasieutbildning. Men man kan också komma in med stöd av erfarenheter från arbetslivet. En tredjedel av utbildningen är praktik, så kallad LIA, lärande i arbetslivet.


 


Utbildningsanordnarna måste söka pengar hos KY-myndigheten inför varje ny utbildning. Men Charlotta Moberger hoppas att folktandvården i Göteborg ska kunna driva utbildningen under flera år.


 


–Vi hoppas ju på det, vi har inte haft någon tandsköterskeutbildning på många år.

Göteborg landets bästa hbtq-kommun

RFSL har granskat kommunernas arbete med hbtq-frågor. Göteborg, Växjö och Malmö är bäst medan tre kommuner i Västerbotten hamnar längst ned på listan. Idag kl 10:30

De vill att alla röster ska höras

Tre veckor kvar, och slutspurt i valrörelsen. Men i Malmö handlar det inte bara om att locka väljare till det egna partiet. Att få fler att över huvud taget rösta står högst på agendan för Rosengårds egna valarbetare. 26 augusti

Attendo får böta för missade promenader

42 500 kronor – så mycket får Attendo böta för att de inte följt avtalet med Linköpings kommun för vårdboendet Åleryd. De gamla har bland annat inte fått komma ut och promenera så ofta som utlovats. 29 augusti

Ulf Elm tror att det kommer att bli lättare för cheferna att faktiskt sätta den lön de tycker att de anställda gjort sig förtjänta av. Foto: Mats Samuelsson

Riggat för lön utan spikade siffror

Nästa år gäller det. För första gången har Visions drygt 100 000 medlemmar som arbetar i kommuner och landsting ett avtal utan spikade siffror för lönehöjningar. Tidningen Vision gör ett nedslag i Växjö och pejlar farhågor och förhoppningar när lönerna ska bestämmas lokalt. 29 augusti

Följ med oss på våra reportage och se hur det går till att göra tidning. Ställ gärna frågor, tipsa oss om vad du vill läsa om, vad som händer på ditt jobb eller skicka in en bild!

MITT YRKE

Annonser