Publicerad 5 februari 2007 Uppdaterad 6 februari 2007

Ny tandsköterskeutbildning i Göteborg

I höst startar folktandvården i Göteborg en ny tvåårig tandsköterskeutbildning med 30 utbildningsplatser. Delar av utbildning kommer att ligga på odontologiska institutionen på Sahlgrenska akademin.

Följ med oss på våra reportage och se hur det går till att göra tidning. Ställ gärna frågor, tipsa oss om vad du vill läsa om, vad som händer på ditt jobb eller skicka in en bild!

–Vi har ett stort behov av tandsköterskor. Vi har väldigt många pensionsavgångar framöver och det kommer att vara så under flera år, säger Charlotta Moberger, enhetschef på personalenheten vid folktandvården i Göteborg.


 


Utbildningen är ett samarbete med Odontologiska institutionen på Sahlgrenska akademin.


 


–Vi kommer att bedriva utbildningen där. De utbildar tandläkare och tandhygienister så vi ska försöka nyttja deras lärarresurser. Där finns en enorm erfarenhet och kompetens som vi ska försöka ta till vara, säger Charlotta Moberger.


 


Andra platser som också planerar KY-utbildningar till tandsköterska i höst är Tranås, Helsingborg, Mariestad, Eskilstuna, Järfälla och Östersund.


 


KY-myndigheten får statsbidrag för att anordna yrkesutbildningar som bäst tillgodoser arbetsmarknadens behov av kompetens. Utbildningarna skräddarsys ofta i samarbete med lokala arbetsgivare.


 


Elever på KY-utbildningar är berättigade till studiemedel. Behörighetskraven är desamma som till högskolan, vilket innebär avslutad gymnasieutbildning. Men man kan också komma in med stöd av erfarenheter från arbetslivet. En tredjedel av utbildningen är praktik, så kallad LIA, lärande i arbetslivet.


 


Utbildningsanordnarna måste söka pengar hos KY-myndigheten inför varje ny utbildning. Men Charlotta Moberger hoppas att folktandvården i Göteborg ska kunna driva utbildningen under flera år.


 


–Vi hoppas ju på det, vi har inte haft någon tandsköterskeutbildning på många år.

Vision stämmer energibolag

En medlem anställd på kommunala bolaget Gävle Energi sades upp i våras. Men Vision har ogiltigförklarat uppsägningen och stämmer nu arbetsgivaren i Arbetsdomstolen. Igår kl 10:51

Bokbusschauffören Seppo Huotari ångar på mot första stoppet hos Ingemar Eriksson i Flakaberg. Foto: Lasse Nilsson

Tut! Tut! Böcker på väg!

Om inte låntagarna kan komma till biblioteket får man köra hem till dem med böckerna. Bokbusschauffören Seppo Huotari drar sig inte för att köra 38 mil för att en handfull kommuninvånare i de mest avlägsna hörnen av Gällivare ska få låna böcker. 11 september

MITT YRKE

Annonser